Delovanje prezračevalne naprave z rekuperacijo

Piše

KATEGORIJA

ubbink air excellent

Splošno o delovanju rekuperacijske prezračevalne naprave


Rekuperacijska prezračevalna naprava ali drugače, prezračevalna naprava z vračanjem toplote, je nepogrešljiv sestavni del pri moderni gradnji stanovanjskih ali poslovnih objektov. Centralna prezračevalna naprava ima štiri priključke in sicer za zunanji zrak (sveži), vtočni zrak, odtočni zrak in zavrženi zrak. Naprava je preko cevi povezana z dvema zunanjima ali eno kombinirano zajemno-izpustno rešetko. V notranjosti objekta pa je naprava preko cevi in razdelilnih komor povezana s prostori. Naprava je v grobem sestavljena iz dveh ventilatorjev (dovodni in odvodni), toplotnega prenosnika in dveh filtrov za filtracijo zraka ter zaščito naprave pred nečistočami.
Naprava oz. dovodni ventilator znotraj naprave sesa zunanji zrak preko zajemne rešetke zunaj objekta. Ta zunanji zrak potuje preko toplotnega prenosnika znotraj naprave in pri tem prejme toploto odtočnega zraka, ki ga odvodni ventilator sesa iz prostorov znotraj objekta. Odtočni zrak po prenosu toplote imenujemo zavrženi zrak. Sveži zrak pa po prejemu toplote imenujemo vtočni zrak. Pomembno je poudariti tudi, da se zraka ne mešata, torej nikoli ne prideta v neposredni stik, saj sta naprava in razvodni sistem (v kolikor je kvalitetno izveden) zrakotesna. Na ta način zagotavljamo ugodno klimo v prostorih brez velikih dodatnih izgub na ogrevanju oz. hlajenju prostorov.

Zunanji zrak – zelena barva
Zavrženi zrak – rjava barva
Vtočni zrak – modra barva
Odtočni zrak – rumena barva

prezračevalna naprava z rekuperacijo

Deli novico

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Naročite se na uporabne nasvete!

Naročite se na uporabne nasvete in prejmite obvestilo o prezračevalnih rešitvah in novih ponudbah.

Naročite se na uporabne nasvete!

Naročite se na uporabne nasvete in prejmite obvestilo o prezračevalnih rešitvah in novih ponudbah.

Pištkotki

Uporabljamo piškotke, ki nam s pomočjo statistike pomagajo, da bo vaša izkušnja tukaj ena najboljših. Če niso po vašem okusu, jih lahko onemogočite ali o njih preberete v politiki zasebnosti.