Centralni prezračevalni sistemi

Pri našem delu se pogosto srečujemo z vprašanji o centralnem prezračevanju. Za vas smo zbrali najbolj pogoste pomisleke in na njih odgovorili.

Piše

KATEGORIJA

Centralni prezračevalni sistemi

Centralni prezračevalni sistemi – pogosta vprašanja

Ali se v prezračevalnih ceveh lahko nabira umazanija?

Pogosto velja prepričanje, da so centralni prezračevalni sistemi povezani z umazanijo v ceveh, zato stranke na začetku pogosto razmišljajo o lokalnem ali decentraliziranem prezračevanju. Vendar pa je potrebno vedeti, da pri sodobnih sistemih centralnega prezračevanja filtri in antistatični sloj v ceveh preprečijo nabiranje prahu, umazanije, antibakterijski sloj pa preprečuje razvoj bakterij v ceveh. 

Ali lahko začnejo prezračevalne cevi razpadati?

V kolikor izberete kvalitetne cevi, vam za to ni treba skrbeti. Pri izvajalcu, ki ga izberete je dobro preveriti ali je cev iz izvorne plastike in ali ima vse potrebne certifikate. Do težav z razpadanjem lahko pride pri ceveh, ki so iz reciklirane plastike in čeprav, so cenejše ter dobimo občutek da tako naredimo nekaj dobrega za planet, niso dobra izbira. Cevi, ki jih bomo vgradili v naš centralni prezračevalni sistem nam bodo služile dolga leta, zato je kvaliteta teh cevi res pomembna, menjanje cevi po nekaj letih pa je zelo draga in neprijetna investicija. Več o tem na kaj moramo biti pozorni pri izbiri cevi, si lahko preberete v našem članku na to temo.

Kako veliki so posegi v prostor?

Posegi v prostor na obstoječem objektu so lahko veliki to drži. Veliko lažje je prezračevalne cevi in ventile vgraditi, preden objekt dokončamo in se vanj vselimo. Tako ljudje, ki se odločajo za renovacijo doma, najprej pomislijo na sistem lokalnega prezračevanja, saj ne želijo preveč posegati v prostor, vendar pa dandanes že obstajajo rešitve, ki te posege v prostor precej zmanjšajo.

Kako glasna je naprava in ali pihanje lahko moti moje bivanje?

Dandanes so centralni prezračevalni sistemi  izredno tihi in ne motijo bivanja z pihanjem ali hrupom. Te stvari so stvar preteklosti in starejših naprav ter sistemov. V kolikor vaša naprava oddaja čudne zvoke ali hrup, je z njo verjetno nekaj narobe in se je najboljše obrniti na strokovnjaka, ki bo napravo pregledal. Sistemi centralnega prezračevanja so v preteklih letih izjemno napredovali na področju kvalitete bivanja, s pravilno izvedbo pa še dodatno zagotovimo, da prezračevanje ni moteče. 

Ali odpiranje oken lahko vpliva na delovanje prezračevalnega sistema?

Nekako se je pojavilo splošno prepričanje, da v kolikor imamo centralni prezračevalni sistem, pa tudi lokalnega, ne smemo odpirati oken. V resnici pa okna lahko poljubno odpiramo, saj to ne vpliva na delovanje našega prezračevalnega sistema, je pa to nekoliko kontraproduktivnoCentralni prezračevalni sistem nam vhodni zrak namreč filtrira in tako iz zraka izloča prah, ter različne drobne delce, če pa odpremo okna, pa bodo ti delci, pa tudi vonjave in cvetni prah uhajali v stanovanje. 

Kako je v zimskem času z suhostjo zraka?

Pogost pomislek pri vgradnji prezračevalnega sistema je, da bo povzročil dodatno sušenje zraka sploh pozimi. Kakršnokoli prezračevanje, ali z prezračevalnim sistemom ali pa z odpiranjem oken bo vplivalo na nivo vlage v prostoru. To težavo lahko enostavno rešimo z vgradnjo centralnega vlažilnika, ki v prostor vnese manjkajočo vlago. 

Prezračevalni sistemi so novost

Z vedno večjim poudarkom na pasivnih hišah in energetski učinkovitosti se veča tudi potreba po mehanskem prezračevanju. Ljudje ugotavljajo, da naravno prezračevanje pri današnjih novih hišah ni več dovolj, da bi zagotovilo zadostno izmenjavo notranjega in zunanjega zraka. Ker pa so centralni prezračevalni sistemi relativna novost se je pred odločitvijo o vgradnji dobro o njih pozanimati. Na spletu obstaja kopica člankov, ki so si v osnovi podobni in nas lahko izobrazijo o prednostih prezračevanja, vendar pa redko kdaj omenjajo specifične pomisleke, glede samega sistema, ki nam lahko pridjeo na misel. Tako je o podrobnostih vedno dobro vprašati našega izvajalca, ali pa strokovnjaka ki mu zaupamo.

V kolikor imate še kakšne dodatne pomisleke ali pa vašega vprašanja zgoraj nismo zajeli nam pišite na info@remty.si in z veseljem vam bomo odgovorili.

Deli novico

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Naročite se na uporabne nasvete!

Naročite se na uporabne nasvete in prejmite obvestilo o prezračevalnih rešitvah in novih ponudbah.

Naročite se na uporabne nasvete!

Naročite se na uporabne nasvete in prejmite obvestilo o prezračevalnih rešitvah in novih ponudbah.

Pištkotki

Uporabljamo piškotke, ki nam s pomočjo statistike pomagajo, da bo vaša izkušnja tukaj ena najboljših. Če niso po vašem okusu, jih lahko onemogočite ali o njih preberete v politiki zasebnosti.