Filtracija prezračevalnega sistema

Centralna rekuperacija poleg tega, da izmenjuje notranji zrak z zunanjim s sočasno toplotno menjavo omogoča tudi filtracijo dovedenega zraka.

Piše

KATEGORIJA

Menjava filtrov
IMG 6948

Centralna rekuperacija poleg tega, da izmenjuje notranji zrak z zunanjim s sočasno toplotno menjavo omogoča tudi filtracijo dovedenega zraka. Zunanji zrak ni vedno čist, v njemu so tudi nezaželjeni delci, dimni, izpušni plini in tudi vonjave. Za ta namen, torej zagotavljanje prečiščenega zraka v bivalnih prostorih in hkrati za zaščito izmenjevalnika toplote rekuperatorja je na dovodnem delu pred vstopom v napravo dovodni filter, ki je lahko različne kvalitete filtracije. Na odvodni strani pa je odvodni filter, ki ščiti izmenjevalnik in preprečuje nabiranje nečistoč izrabljenega zraka na odvodnem delu sistema.

Redno vzdrževanje centralne rekuperacije pomeni dejansko le menjavo teh dveh filtrov in to istočasno. Naprava sama javi kdaj je to potrebno. Rekuperator avtomatično javi potrebo po menjavi. Če se ne bi zamenjal, bi posledično poraba električne energije za dosego istega pretoka naraščala sorazmerno z zamazanostjo filtra in umazan filter seveda ne služi namenu kot bi moral. Če bo rekuperator nenavadno glasen tudi v tem primeru preverite kako je s čistočo filtrov.Filtracijski razredi

Pri rekuperaciji so standardni filtri razreda G4 (nova oznaka ISO Coarse 60%). To so najpogosteje uporabljeni in tudi dobavljeni. Na izbiro je tudi filtracijski razred F7 ali PM2,5 (nova oznaka ISO ePM1.0 50%) in pa F7 v kombinaciji z aktivnim ogljem. Malo kateri proizvajalec nudi takšen filter, še redkeje pa se pojavlja razred F8. Tu se pojavlja problematika visokega tlačnega upora in pa dejanska smiselnost in upravičenost uporabe tako finih filtrov za dom.

F7 filter se priporoča za alergike v času spomladanskega cvetenja ali če je vaš objekt v okolici prekomerno obremenjeni s trdimi delci. S tem se prepreči vstop večini delcev velikosti premera nad 5 μm in do 50% nad 2,5 μm.

V kolikor je problem tudi zunanji smrad pa bo F7 z aktivnim ogljem še toliko boljša izbira, saj ima funkcijo eliminacije vonjav. Stopnja eliminacije je povsem odvisna od same kemične narave povzročitelja vonja.Čiščenje filtrov

Z odlašanjem menjave/čiščenja filtrov ne bo uporabnik nič privarčeval v ekonomskem smislu, kontaminacija filtra pa gotovo ni priporočljiva, poveča se tudi glasnost naprave in poveča poraba energije.

Da bi vas prepričali o nujnosti čistosti filtra, vam ob nakupu centralnega rekuperatorja podarimo kar 5 kompletov filtrov.

Excellent 300 G3 set 400x400 2

Standardne filtre G4 se previdno očisti s sesalcem enkrat ali največ dvakrat zelo previdno z zmerno močjo, potem pa jih obvezno zamenjajte z novimi.

brink renovent sky 300 filter set mvhr g4 g4 532000 535017 580690

Filter na kuhinjski rešetki/ventilu je namenjen je preprečevanju vstopa mastnih hlapov z lokacije kuhališča v sistem prezračevanja. To je grobi filter. Odtočna rešetka/ventil je praviloma nameščena v bližini kuhališča, vendar priporočljivo ne bliže od 1 m, gledano čisto tlorisno razdaljo. Tega filtra se ne čisti ampak preprosto zamenja, da se spet omogoči pretočnost, učinkovito filtriranje, ter prepreči razmnoževanje bakterij.

Brink Renovent Excellent 300 Filter F7 Aktivkohle

Filtra kvalitete F7 se prav tako ne čisti, ampak izključno zamenja z novim. Enako velja za F7 z aktivnim ogljem.

JANEZ HOČEVAR, dipl.inž.str.

Deli novico

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Naročite se na uporabne nasvete!

Naročite se na uporabne nasvete in prejmite obvestilo o prezračevalnih rešitvah in novih ponudbah.

Naročite se na uporabne nasvete!

Naročite se na uporabne nasvete in prejmite obvestilo o prezračevalnih rešitvah in novih ponudbah.

Pištkotki

Uporabljamo piškotke, ki nam s pomočjo statistike pomagajo, da bo vaša izkušnja tukaj ena najboljših. Če niso po vašem okusu, jih lahko onemogočite ali o njih preberete v politiki zasebnosti.